Zajęcia aktywizacyjne w Klubie Samopomocy – 08.07.2019

Czasem warto utrwalić sobie to ważne wiadomości i uporządkować zdobyte informacje. Szczególnie jeśli w planach jest wakacyjna przerwa.
08.07.2019 zrobiliśmy sobie powtórkę z poprzednich zajęć aktywizacyjnych i obejrzeliśmy wspólnie film pt. „Filozofia Kaizen – zasady”.
Po emisji materiału za pomocą kolorowego sznurka zbudowaliśmy „sieć kontaktów”, a następnie szukaliśmy odpowiedzi na pytanie: „Jakiego koloru jest moja osobowość?
Autor testu „The Color Code Personality Profile” dr Taylor Hartman podczas swoich badań wyodrębnił cztery podstawowe typy osobowości i oznaczył je odpowiednimi kolorami:
Niebieski – analityk, organizator
Biały – wizjoner, budowniczy
Czerwony – przywódca
W dalszej części zajęć uczestnicy poznali przypowieść o lęku przed zmianą pod tytułem „Zatopiona łódź”, zaś na zakończenie spotkania (trochę na rozluźnienie klimatu po trudnych i poważnych rozważaniach) klubowicze uczestniczyli w ćwiczeniu pod zabawną nazwą „Świnka”. W ramach zadania na kartce należało narysować wspomniane wyżej zwierzątko. Absolutnie nie musiało to być arcydzieło plastyczne, bo w tym zadaniu bardziej niż o talent plastyczny chodziło o informacje płynące z wykonanego szkicu.
Dla przykładu jeśli świnka była usytuowana
-na górze kartki – autor jest osobą pozytywną i optymistyczną.
-na środku kartki – realistą.
-na dole kartki – pesymistą i ma tendencje do negatywnych zachowań.
To tylko 3 przykładowe cechy, które można było wyczytać z obrazka na temat jego twórcy.
Wszystkich nie sposób tu opisywać, bo jest ich całkiem sporo.
Świnki jednak bardzo dużo wiedzą o ludziach.